Zuid-Afrika informatie

Waarom Zuid-Afrika?
Zuid-Afrika is een populaire reisbestemming voor Nederlanders en dat is natuurlijk niet zomaar..
De natuur is er prachtig en zeer divers: van mooie stranden tot imposante bergen, van woestijnvlaktes tot ruige kustlijnen en van van glooiende wijnvelden tot uitgestrekte savannes. En niet te vergeten.. de big5 en nog veel meer prachtig wildlife!
Cultureel is er veel te ontdekken over de verschillende stammen met hun eigen gewoontes en taal of over de bewogen geschiedenis ten tijden van Apartheid.
Elk type reiziger kan in Zuid-Afrika vinden wat hij zoekt: van basic backpacken of kamperen tot aan super de luxe accommodaties en dineren. Maar ook qua activiteiten gaat het van adrenaline kicks tot puur ontspannen en van zeer inspannend tot geheel luieren.

Hoe kom ik er?
Vanaf Schiphol vlieg je met KLM gemakkelijk rechtstreeks (in 11 a 12 uur) naar Johannesburg of Kaapstad.  Er zijn ook diverse mogelijkheden met overstap waardoor de vlucht vaak goedkoper is.

Visum
Je hebt geen speciaal visum nodig voor Zuid-Afrika. Bij aankomst in het land krijg je als Nederlands paspoorthouder een toeristenvisum gestempeld waarmee je tot 90 dagen in het land mag blijven. Zorg dat je paspoort nog minimaal 30 dagen geldig is na je geplande vertrek uit Zuid-Afrika. Als je reist met minderjarige kinderen is het aan te raden om het geboortecertificaat mee te nemen.

Hoe kan ik reizen?
Hoewel er veel andere verhalen de ronde doen is Zuid-Afrika een veilig land om te reizen. Daardoor heb je veel keuze als het gaat om de manier waarop je reist: met eigen huurauto, auto met chauffeur, met ov of met een georganiseerde groepsreis. Bij het kiezen van een huurauto is voornamelijk de vraag of je van plan bent heel avontuurlijk en off road te gaan rijden, dan is namelijk een 4×4 aan te raden (al is het vooral om de extra vering voor het comfort), maar in andere gevallen volstaat gewoon een stadsauto die qua grote het beste past bij je reisgezelschap. Er wordt links gereden in Zuid-Afrika. Een auto met chauffeur huren of reizen met een groepsreis is zeker niet nodig maar wel mogelijk als je daar de voorkeur aan geeft.

Prijzen
Een vliegticket vanuit Nederland kost tussen de 600 euro (met overstap) en 1000 euro (rechtstreeks naar Kaapstad) per persoon. De prijzen van een huurauto variëren tussen de 40 euro (klein model stadsauto) tot 150 euro (voor een 4×4 met daktent) per dag. Qua accommodaties is er een groot aanbod: goedkope hostels (10 euro pppn), basic hotel (50 euro pn voor 2 personen), goede middenklasse hotels (tot 100 euro pn voor 2 personen), luxe accommodaties (tot 200 euro pn voor 2 personen) maar ook in het segment daarboven is genoeg super luxe te vinden.

Do’s and dont’s
Is het voor jou de eerste keer dat je naar een Afrikaans land afreist? Check dan ook ons blog Waar let ik op bij een eerste reis naar Afrika?. In algemene zin is geldt voor Zuid-Afrika: laat geen waardevolle spullen onbemand in het zicht liggen, ga als het donker is niet de townships in en vermijdt personen met verward gedrag.

Highlights

Bovenstaande lijst aan bezienswaardigheden laat alleen al zien hoeveel keuze Zuid-Afrika heeft als bestemming, en dit is nog lang niet alles.  Zo kun je een bezoek aan Zuid-Afrika ook combineren met Namibië of Botswana.

%d bloggers like this: