Waar let ik op bij een eerste reis naar Afrika?

Het begint allemaal met een mooie foto in een magazine, een enthousiast verhaal van een vriend of collega, een interessante documentaire of misschien wel de laatste Lion King film.. Dan weet je het: je wilt je volgende reis Afrika gaan zien! Als dit de eerste keer is dan kan het lastig zijn om te bepalen waar je heen moet gaan en waar je op moet letten. In dit artikel geef ik je daarvoor wat handvatten.

Veiligheid.
Als je dit leest wil je waarschijnlijk al graag naar Afrika. Mocht je nog wat twijfels hebben, dan kan ik alleen maar zeggen: Ga! Het zal hoe dan ook een onvergetelijke ervaring worden. Veel mensen maken zich ergens zorgen over zaken zoals veiligheid en bereikbaarheid. Je overweegt Afrika als reisbestemming dus waarschijnlijk speelt dat niet voor jou. Het is ook niet iets waar je je grote zorgen over hoeft te maken. Uiteraard moet je vooral in grotere steden je gezond verstand gebruiken, zoals op de meest plekken in de wereld, en is het goed om wat beter op te letten dan thuis. Echter zijn het ook gewoon mensen die in Afrika wonen, waarvan het gros juist super vriendelijk is.

Waar wil ik heen?
Afrika.. Een term die vaak en heel makkelijk wordt gebuikt. Maar Afrika is natuurlijk een heel continent, zelfs de op één na grootste van de wereld bestaande uit totaal 54 landen. Nu komen niet alle landen voor op het lijstje van mogelijk te bezoeken landen maar toch is er een hoop te kiezen. Alles wat ik hier zeg is natuurlijk wat kort door de bocht en is ook sterk afhankelijk van je eigen gevoel voor avontuur.
Over het algemeen kan je zeggen dat Zuid-Afrika het meest geschikt is voor een eerste Afrika bestemming. Het heeft alles wat je zoekt: prachtige natuur, verschillende culturen, goede safari mogelijkheden, leuke steden, bergen en stranden. Daarnaast is Zuid-Afrika budgetwise het meest voordelig, kun je uitstekend zelfstandig reizen en de voorzieningen en wegen zijn van goede kwaliteit. Wil je graag een luier vakantie en veel tijd op het strand doorbrengen? Dan is safari in Tanzania in combinatie met strandbestemming Zanzibar aan te raden of een duik- en strandvakantie in Mozambique. Ben je avontuurlijk aangelegd, heb je wat ruimte in je budget, en wil je vooral graag schitterende natuur bewonderen? Dan is het droge en uitgestrekte Namibië , de bijzondere Okavango Delta van Botswana of de nationale parken en tropische regenwouden van Oeganda jouw bestemming. Weet je nog niet zeker waar je heen wilt dan geeft Ga-Afrika je natuurlijk (geheel vrijblijvend) graag advies.

Hoe boek ik mijn reis?
Je hebt een bestemming gekozen, maar dan begint het pas.. Hoe ga je ervoor zorgen dat je droomreis ook echt gaat gebeuren? Regel je je reis zelf of schakel je een reisorganisatie in? Online is veel te vinden en dus kan je een reis vanuit Nederland zelf regelen, let dan op dat je goed naar de voorwaarden van huurauto’s (die heb je nodig op zo’n beetje elke Afrika bestemming) kijkt en houdt er rekening mee dat je voor accommodaties aanbetalingen moet doen. Een reisorganisatie kan je goede insider tips geven, accommodaties boeken wat voor directe consumenten niet altijd mogelijk is en kan een goed voorstel maken voor een realistisch reisschema (ja echt íédereen overschat wat hij allemaal kan doen in zijn Afrika reis). Dat is vast veel duurder denk je dan. Maar dat is niet zo! Voor Ga-Afrika geldt dat het niet duurder is om je reis bij ons te boeken of zelf een reis te boeken, dit heeft te maken met onderlinge afspraken in de reiswereld. Je kan dus voor hetzelfde geld een beter doordachte reis hebben.

Wat moet ik regelen?
Je hebt nu je reis en je kunt de dagen gaan aftellen totdat het echt gaat gebeuren! Er zijn nog een aantal dingen die je moet regelen:
– Laat je altijd informeren door een travelclinic over inentingen
– Check dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is na je reis
– Vraag een internationaal rijbewijs aan bij de ANWB
– Check of je reisverzekering werelddekking heeft
– Een creditcard op naam van de hoofdboeker van de auto
– Zorg dat je bankpas wereldwijd te gebruiken is
– Download de offline kaarten in Googlemaps voor de eerste dagen van je
reis (schaf een lokale simkaart aan in het land waar je reist voor het
gebruik van Googlemaps tijdens je reis)
– Neem altijd een reisstekker, deet en een verrekijker mee!

Aftellen maar.. En let op: als je eenmaal Afrika hebt bezocht kom je zeker vaker terug!


%d bloggers like this: