Tanzania – deel 2 & Kenia

Een artikel in de reeks ‘Op reis!’, waarin ik direct mijn eigen ervaringen deel met de Ga-Afrika lezers.

Terug aan het vaste land na een paar lekkere dagen Zanzibar bezoek ik Bagamoyo, ook bekend in de historie vanwege de slavenhandel. Vanuit hier ga ik het binnenland van Tanzania weer in, naar Arusha. Hier is het punt gemarkeerd halverwege Cairo – Kaapstad, best ver van huis dus! Ik zal na mijn bezoek aan Karatu terugkomen in Arusha om verder te reizen naar Kenia. Karatu is de uitvalsbasis voor een mooie wandeling door het bos, een bezoek aan het dorp (incl tuktuk ritje) maar als hoogtepunt zeker een dag in de Ngorongoro crater. Wat een prachtige plek is dat! Het is één groot graas gebied voor heel veel verschillende dieren. Hordes flamingos, zebras, wildebeesten, buffels en struisvogels verblijven permanent in de krater die op dit moment prachtig groen is vanwege het voorzichtig beginnende regenseizoen. Tijdens de game drive zijn ook hyenas, olifanten, een zwarte neushoorn op afstand en leeuwen zowel dichtbij als ver weg, te zien.

Van karatu is het weer een redelijk korte rit terug naae Arusha. Vanuit hier steken we de grens over naar Kenia. De laatste stempel in het paspoort voor deze reis (het opnieuw binnen gaan van Zuid-Afrika niet mee gerekend). Kenia is in ver gelijking met Tanzania weer meer ontwikkeld, eigenlijk neemt dat lineair toe tijdens deze reis. De economie is zichtbaar goed draaiend, er zijn veel grote fabrieken en de haven van Mombasa is van groot belang voor het door voeren van goederen ook naar de rest van het continent. Nairobi is waar ik mijn reis eindig. Deze stad is modern en de billboard en enorme schermen met reclame geven je het gevoel dat je in een echte wereldstad bent. 2 weken voor mijn aankomst vond er terroristische aanval op een hotel plaats door El Shabaab, en de dag voor mijn aankomst was er tevens een kleine explosie. Mensen lijken redelijk gewend aan de jarenlange pogingen van El Shabaab om angst te zaaien, het leven gaat gewoon door. Winkelcentra en andere centrale plekken worden goed beveiligd en personen en autos worden hier continu gecheckt. Kort gezegd is El Shabaab boos omdat Kenia zich bemoeid met hun strijd in Somalië om de macht over het land te krijgen. Je voelt je echter in de stad niet onveilig en er hangt een relaxte sfeer.

Het is vanaf Nairobi 4 uur vliegen naar Johannesburg en nog eens 2 uur naar Kaapstad, de stad die ik nog steeds mijn thuis mag noemen! Ik kijk terug op een geweldige reis met bijzondere hoogtepunten zoals de mooie Victoria watervallen, de bijzondere wilddogs in Zambia, het hartverwamende Malawi, de schitterende zonsondergang in Mikumi, het paradijselijke Zanzibar en de adembenemende Ngorongoro crater.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: