Tanzania – deel 1

Een artikel in de reeks ‘Op reis!’, waarin ik direct mijn eigen ervaringen deel met de Ga-Afrika lezers.

Ik laat Malawi achter me en na een soepele en snelle grensovergang ben ik nu in Tanzania, Oost Afrika. Het is een groot land en ik spendeer hier dus aardig wat tijd. Tanzania is, zeker als je net uit Malawi komt, goed ontwikkeld. Je ziet bijna alleen maar huizen van steen ipv hutjes en dit grote land weet zijn landbouwgrond goed te benutten. De weg is goed, met heel veel irritante speed bumps wat natuurlijk wel veilig is voor de dorpen.

Voor een groot gedeelte rijden we in nabijheid van de spoorlijn die in opdracht van Cecil Rhodes is aangelegd. De bedoeling was dat deze van Kaapstad naar Caïro zou lopen, deze is echter nooit helemaal voltooid. De overheid van Tanzania gaat de spoorlijn nieuw leven in blazen om de wegen te ontzien van de enorme hoeveelheid vrachtwagens.

Eerste stop in Tanzania is Mikumi NP waarbij ik tijdens een middag game drive oa leeuwen en heel veel giraffen zie. Daarnaast is het landschap en de ondergaande zon met regenwolken op de achtergrond een prachtig gezicht. Een groot contrast met het vervolg van de reis richting Dar es Salaam. Na het doorkruisen van een groot aantal voorsteden zie je langzaam de flatgebouwen van de stad opdoemen. Het drukke verkeer zorgt ervoor dat het niet echt opschiet maar dat je wel goed mensen kan kijken. Je ziet veel marktstalletjes en verkopers, vrouwen in prachtig gekleurde jurken die van alles dragen op hun hoofd, taxis in de vorm van brommers en tuktuks. Het is een drukte van jewelste.

Vanaf Dar es Salaam is het 2 uur met de ferry naar het paradijselijke Zanzibar. Zanzibar is eigenlijk de naam voor de gehele archipel aan eilanden en Unguja is het hoofd eiland welke ik bezoek. Het is een tropisch eiland precies zoals je het voor je ziet: witte stranden, helder blauw water, palmbomen en goede cocktails. Op het Noorden van eiland is het even een luier vakantie met een mooie sunset zeil excursie, wandelen op het strand, relaxen aan het zwembad en veel lekker eten en drinken. Omdat ze op Unguja veel kruiden verbouwen is de spice tour een niet te missen uitje. Een bezoek aan het historische stone town maakt mijn bezoek compleet. Zanzibar was een centrale plaats in de slavenhandel, het zien van de kelders waarin mensen op werkelijk barbaarse manieren werden vast gehouden maakt me verdrietig (plus de hoge cijfers over de huidige moderne slavenhandel). Stone town is geweldig om doorheen te wandelen vanwege de historie die de plaats ademt (het staat niet voor niks op de unesco werelderfgoedlijst), de smalle straatjes en gebouwen, ook vind je hier het geboortehuis van Freddy Mercury.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: