Malawi

Een artikel in de reeks ‘Op reis!’, waarin ik direct mijn eigen ervaringen deel met de Ga-Afrika lezers.

Een mooie afsluiter van Zambia was de sunset game drive waarbij we binnen 10 minuten een van de weinige dieren die ik nooit gezien heb spotte: wilddogs. Vanaf dat moment was ik de lucky charm van de groep en kwam de wens van de rest om een luipaard te zien ook uit. Dieren zijn sowieso geloof ik gek op mij, de eerst nacht had een muisje zijn holletje gecreëerd onder mijn tent waar mijn matras lag en afgelopen week vond een krab het gezellig om bij mijn ingang te overnachten, in de hoop dat hij naar binnen kon kruipen. Best gezellig, zolang ze maar buiten blijven!

Vanaf Zambia zijn we de grens (Na 3 uur van papierwerk en wachten) overgestoken naar Malawi – the land of the ever smiling people. De lokale bevolking doet deze naam zeker eer aan en zijn ontzettend hartelijk. De kinderen zwaaien en roepen ‘byeee’ alsof hun leven ervan afhangt, voor hun is ons bezoek een leuke gebeurtenis. Op 1 man na, die op de markt ons kwam vertellen dat we weg moesten gaan, hij kon ook niet zomaar naar Amerika als hij dat wilde dus voor hem waren wij niet welkom. Hij heeft nog gelijk ook, de wereld is wat dat betreft alles behalve eerlijk.

Lake Malawi beslaat ongeveer een derde van het land en is met zijn 580km bij 70km nauwelijks te herkennen als een meer maar voelt het eerder alsof je aan een kustlijn staat. Malawi is arm en leeft vooral van het verbouwen van bijvoorbeeld suiker, maïs en cassave, daarnaast zijn er kolenmijnen en rubberplantages en wordt er gevist in het meer. Er is olie gevonden onder de oppervlakte van het meer maar Tanzania en Malawi zijn er nog niet uit van wie het is dus wordt er (gelukkig) nog niks mee gedaan.

In Malawi verblijf ik op verschillende plaatsen langs Lake Malawi, eigenlijk allemaal even schitterend. Ik heb hier mooie wandelingen gemaakt, dat is zweten geblazen want het is warm en de vochtigheid is hoog. Het is heerlijk om te wandelen over de groene heuvels naar een waterval, om te genieten van het mooie meer lopend over het strand en de lokale cultuur te ontdekken struinend door de dorpjes en over de lokale markt. In een reis zoals ik die nu maak ben je redelijk veel onderweg en bijvoorbeeld op game drive dus grijp ik de momenten om te wandelen met beide handen aan. Afgesloten met een frisse duik in het zwembad of meer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: