Namibië informatie

Waarom Namibië?
Namibië is een land dat vooral bekend staat om de indrukwekkende duinen die rood kleuren onder de opgaande zon. Maar wat je het meest zal opvallen aan een reis naar Namibië is hoe leeg dit land is, je kan namelijk uren rijden zonder iemand tegen te komen. Dit is het alleen op de wereld gevoel maar dan in positieve zin! Namibië kent een altijd moderne plaatsen zoals Windhoek en Swakopmund waarin de voormalige Duitse kolonie invloeden nog zichtbaar zijn en waardoor het verrassend modern is. Maar in Namibië kan je ook compleet terug naar de basis en nog écht off the beaten track reizen voor wie niet vies is voor wat 4×4 avontuur. Een bezoek aan Namibië is niet compleet zonder een safari in Etosha, door het verder vrij droge landschap zijn er vaak veel dieren te vinden langs de verschillende waterholes.

Hoe kom ik er?
Als je vanuit Europa naar Namibië afreist dan zal je vaak op Windhoek vliegen. Er zijn vanuit Nederland geen rechtstreeks vluchten naar Windhoek, wel vliegen o.a. KLM, Qatar Airways en Lufthansa met één tussenstop erheen. Deze laatste maatschappij vliegt wel rechtstreeks naar Windhoek vanaf bijvoorbeeld Frankfurt, het is dus het overwegen waard om daar eerst heen te rijden. Een Namibië reis is ook goed te combineren met Zuid-Afrika of Botswana waarbij je met een huurauto gemakkelijk de grens over kan, na de formaliteiten bij een afgelegen grenspost. Let wel op dat je bij je verhuur maatschappij aangeeft dat je de grens zal oversteken zodat alle documenten hiervoor in orde zijn.

Wanneer is de beste reistijd voor Namibië?
De beste reistijd voor Namibië is mei t/m oktober.

Visum
Je hebt geen speciaal visum nodig voor Namibië. Bij aankomst in het land krijg je als Nederlands paspoorthouder een toeristenvisum gestempeld waarmee je tot 90 dagen in het land mag blijven. Zorg dat je paspoort nog minimaal 30 dagen geldig is na je geplande vertrek uit Namibië en dat je een retourvlucht of vlucht van je doorreis naar een andere bestemming kan laten zien. Als je reist met minderjarige kinderen is het aan te raden om het geboortecertificaat mee te nemen.

Hoe kan ik reizen?
Eigenlijk is er maar één ultieme manier om door Namibië te reizen: dat is met een 4×4 met daktent. Je kan hiermee alle wegen hebben én je kan op schitterende plaatsen overnachten in nauw contact met de natuur om je heen. In Namibië is het vrij gebruikelijk dat je op een campingplaats je eigen sanitair hebt. Je kan in Namibië heel goed zelf rijden en als je eenmaal Windhoek uit bent zal je zeker geen last hebben van verkeersdrukte. Houdt je niet zo van kamperen dan kent Namibië ook zeer goede accommodaties. Het huren van een hoger gelegen auto of 4×4 blijft echter wel echt aan te raden, met lager gelegen auto’s zal je reis toch echt een stuk oncomfortabeler zijn.

Prijzen
Namibië is geen goedkope bestemming en ook niet echt geschikt voor backpack reizen. Een goede huurauto kost al gauw tussen de 100 en 150 euro per dag. Voor het huren van een auto met daktent en camping uitrusting moet je daar een paar tientjes per dag bij op tellen. Voor een kampeerplek betaal je vaak per persoon en de prijzen liggen tussen de 10 en 25 euro per persoon per nacht. Voor een accommodatie betaal je al snel minimaal 100 euro per nacht per kamer voor 2 personen. Namibië heeft ook veel erg luxe accommodaties waardoor de prijs snel kan oplopen, je kan het echter zo gek maken als je zelf wilt.

Do’s and dont’s
Is het voor jou de eerste keer dat je naar een Afrikaans land afreist? Check dan ook ons blog Waar let ik op bij een eerste reis naar Afrika? In algemene zin geldt voor Namibië zoals op eigenlijk alle plekken in de wereld: laat geen waardevolle spullen onbemand in het zicht liggen.
Voor Namibië wordt ook vaak gesproken over of je een sateliettelefoon nodig hebt. Doordat het land zo dun bevolkt en uitgestrekt is is er namelijk niet altijd even goed mobiel ontvangst. Je hebt een sateliettelefoon echter alleen maar nodig als je echt van plan bent om van de gebaande paden te gaan. Bezoek jij de bekende hoogtepunten zoals Sossusvlei, Etosha en de Caprivi strip dan

Highligths:

  • De rode duinen in Sossusvlei.
  • De op één van de grootste kloof ter wereld bij de Fish river canyon.
  • Wilde dieren spotten op safari in Etosha National Park.
  • Scheepswrakken voor de kust van de oudste fossiele woestijn ter wereld aan de skeleton coast.
  • Victoriaanse jurken van de Herero stam en traditionele Himba stam nomaden in het Kaokoveld.
  • Europese lifestyle in Windhoek en Swazkopmund.
  • Het echte of the beaten track avontuur opzoeken in Marienfluss.
  • Een oase bij Epupa falls.
  • Groen en vruchtbaar landschap in de Caprivi Strip.

Je kunt een reis naar Namibië goed combineren met Botswana. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en van wat je wilt zien.

%d bloggers like this: