Load shedding

Net nu het waterprobleem in Kaapstad is ‘opgelost’ steekt een oud Zuid-Afrikaans fenomeen weer de kop op, namelijk: load shedding. Het plat leggen van de elektriciteit voor een bepaalde tijd in een bepaald gebied (de stad is opgedeeld in sectoren). Er zijn verschillende levels die bepalen welk schema qua afsluiting van de elektriciteit wordt gebruikt. Sinds vandaag zitten we op level 2 wat betekent dat elke aangewezen sector zo’n 1 a 2 keer per etmaal ongeveer 2,5 uur wordt afgesloten van stroom.

Waarom? Kort gezegd wordt load shedding ingevoerd omdat de vraag naar elektriciteit groter is dan het aanbod. Uiteraard is het een mix van factoren waardoor het nationale energiebedrijf, Eskom, zich genoodzaakt voelt een maatregel als deze in te voeren. Zo zeggen ze dat de kosten voor kolen en personeelskosten aanzienlijk zijn gestegen (saillant detail is dat het aantal personeelsleden en dus personeelskosten flink zijn gestegen in de afgelopen jaren, maar dat de output nagenoeg gelijk is gebleven; minder voor meer dus). Daarnaast lopen een aantal nieuwe projecten achter op schema en zijn hiervan ook de kosten opgelopen.

Wat betekent dat? In de eerste plaats dat ik dit blog ben begonnen met schrijven in het schemer bij kaarslicht.. Dat klinkt allemaal nog niet zo erg. Wat wel onhandig is dat dus ook je koelkast en vriezer uit gaan, en de wifi, het warme water, het fornuis en het op elektriciteit werkende hek (waardoor ik zondag het terrein niet kon verlaten en me dat dwong om in de zon bij het zwembad een boek te lezen ;)), maar ook winkels etc zitten zonder stroom. Gelukkig is er wel een schema en is het dus vooral een kwestie van je activiteiten rondom de load shedding te plannen.

Wat zullen we zeggen.. het is nooit saai hier! Waar je je het ene moment in een chique cocktail bar waant in één van de hipste steden ter wereld, zit je het andere moment noodgedwongen bij kaarslicht..

%d bloggers like this: